hosté

Gulag.cz


Současní političtí vězni: zkušenost Ruska a Běloruska

Panelová debata s hosty Alexandrem Čerkasovem (Memorial Rusko) a Volhou Harbunovou (Bělorusko).

V rámci Týdne svobody jsme pro vás připravili debatu na téma politického vězeňství v Rusku a Bělorusku. Akci připravuje organizace Gulag.cz a Memorial Česká republika spolu s Díky, že můžem.

V současném Rusku a Bělorusku jsou lidé pronásledováni za své protiválečné postoje a politické názory, ale také například za svou národnost a náboženské přesvědčení. Právě teď se v běloruských věznicích nachází více než 1 500 politických vězňů a v ruských věznicích je politických vězňů více než 600. Mnohem více lidí je stíháno bez trestu odnětí svobody.
Jaké jsou podmínky politických vězňů? Mohou občané těchto zemí stále nějakým způsobem vyjádřit svůj občanský postoj? A jak můžeme současné politické vězně podpořit?

O tom budou hovořit Volha Harbunova, bývalá politická vězeňkyně a zástupkyně pro sociální záležitosti Kanceláře demokratických sil Běloruska, a Alexandr Čerkasov, ruský lidskoprávní aktivista a člen správní rady Centra na obranu lidských práv Memorial. Debatu bude moderovat Tereza Engelová (Hlídací pes).


korzonarodni.cz/tyden-svobody