hosté

Eva Turnová


Turnový háj 11
Eva Turnová

Křest jedenácté knihy sloupků Evy Turnové TURNOVÝ HÁJ 11 a anglické verze best of s názvem I'M DEAD, LEAVE A MESSAGE.

Knihy pokřtí Barbora Tachecí. Kromě autorského čtení bude součástí programu koncert luftpunkového dua Rozkoš, ve kterém působí Eva Turnová s výraznou hudebnicí Vladivojnou La Chia. 

Večerem vás bude provázet performerka Johana Dobrá.


TURNOVÝ HÁJ

je literárním projektem Evy Turnové, bývalé baskytaristky kapely The Plastic People of the Universe a autorky sloupků, které byly v uplynulých dvanácti letech pravidelně publikovány v časopisech Instinkt, Reflex, Reportér a Deník pod názvy Turnový háj a Turnádo. Mají také podobu glos a jsou každý pátek vysílány na rozhlasové stanici ČRo Plus a příležitostně na stanici Dvojka.

Turnové háje jsou hutné minipovídky, jemné hořkohumorné glosy současnosti, texty nabité ironií, ve kterých nejde ani tak o vyjádření konkrétního názoru, jako spíš o hravé zachycení absurdity různých situací a zážitků z každodenního života.

Témata jsou jednak provařená – láska, vztahy, strach, odpuštění, utrpení; jednak souvisí s prostředím, ve kterém se autorka pohybuje – hraní s kapelou, ale třeba i proces psaní, hraní si se slovy i úplné fabulace.

Knihy těchto fejetonů, obohacené vlastními ilustracemi autorky již jedenáctým rokem vycházejí pod její značkou Eturnity. Vyšel také výbor z prvních pěti dílů v nakladatelství Argo pod názvem BE100F (best of), a audio kniha Čtení z Turnových hájů. V letech 2018–2021 realizovalo brněnské divadlo Husa na provázku jejich dramatizaci.


I’M DEAD, LEAVE A MESSAGE

je překladem knihy BE100F (best of), která vyšla v nakladatelství Argo v roce 2016. Jedná se o výbor stovky sloupků z prvních pěti dílů Turnových hájů. Anglický překlad má název Jsem mrtvej, nechte mi vzkaz podle jednoho ze sloupků a vznikl ve spolupráci s profesorem na
bostonské univerzitě Endicott, bohemistou Michaelem Kilburnem.


RECENZE
Zdá se, že ji zajímá skoro všechno. Sebere, co potká. 
Skoro žádná selekce a segregace. Všechno stojí za reflexi a pozorování. 
Takový streetwork, uliční a terénní-nízkoprahová práce.
Všechno zvedne. Ze země, podlahy, z banality.
Do kontextu, pointy a vtipu. Také do teplých. 
Věci, které také vídám a potkávám. Po přečtení zajímají už i mě.
I já je vidím. Dokonce jsem rád, že je žiji. 
Pozoruhodná schopnost a ženská. 
 - Jan Šikl, psycholog